Atgal į mokyklą su Braingym
Rūta
September 19, 2024

Kaip atpažinti ADHD simptomus vaikystėje ir paauglystėje?

Aktyvumo ir dėmesio sutrikimas (ADHD) yra viena iš dažniausių neurologinių būklių, paveikiančių vaikų ir paauglių smegenis.

Kaip atpažinti ADHD simptomus vaikystėje ir paauglystėje?

ADHD simptomai gali pasireikšti įvairiai, todėl labai svarbu anksti atpažinti šią būklę, jog būtų galima taikyti tinkamą dėmesio koncentracijos lavinimą ir ugdyti reikiamus įgūdžius, kurie padės vaikui ar paaugliui gyventi kokybišką kasdienį gyvenimą.

Kas yra ADHD?

ADHD yra neurologinis sutrikimas, kurio pagrindiniai simptomai yra susiję su dėmesio sutrikimu, hiperaktyvumu ir impulsyvumu. Vaikystėje ir paauglystėje ši būklė gali reikšmingai paveikti akademinius pasiekimus, socialinį bendravimą ir, apskritai, bendrą gerovę. Supratimas, kas yra ADHD, padeda tėvams ir pedagogams greičiau atpažinti problemą ir imtis veiksmų, siekiant užtikrinti tinkamą vaikų ir paauglių vystymąsi.

ADHD simptomai vaikystėje

Ankstyvoje vaikystėje ADHD simptomai gali būti lengvai supainiojami su įprastu vaikų elgesiu. Visgi, yra keletas specifinių požymių, kurie gali nurodyti, kad vaiko smegenys veikia kitaip ir jam gali būti reikalingas dėmesio koncentracijos lavinimas:

1. Neatidumas.

  - Vaikai su ADHD dažnai nesugeba susikoncentruoti į užduotis ar žaidimus, greitai išsiblaško, praranda sutelktą dėmesį ir nuolat pereina nuo vienos veiklos prie kitos. Gana dažnai yra praleidžiamos svarbios detalės arba yra nebaigiami pradėti darbai, kadangi smegenys sunkiai išlaiko dėmesį ilgesnį laiką. Pavyzdžiui, vaikas pradeda spalvinti paveikslėlį, bet po kelių minučių palieka jį nebaigtą ir eina daryti kažką kita.

2. Hiperaktyvumas.

  - Maži vaikai su ADHD dažnai yra itin aktyvūs, nuolat juda, bėgioja ar laipioja netinkamose vietose. Jie gali nesugebėti išbūti ramiai net ir tada, kai tai yra būtina, pavyzdžiui, per pamokas.

Toks elgesys dažnai būna aiškus ženklas, kad reikia daugiau dėmesio skirti vaikų dėmesio koncentracijos lavinimui.

3. Impulsyvumas.

  - Tokie impulsyvūs veiksmai kaip greitas atsakymas į klausimus nesulaukus jų pabaigos, kitiems kalbant, pertraukinėjimas ar sunkumai laukiant savo eilės, yra įprasti vaikams su ADHD. Vaikystėje impulsų valdymo įgūdžiai dar tik formuojasi, tačiau vaikams su ADHD šie įgūdžiai yra ypač silpni.

ADHD simptomai paauglystėje

Sulaukus paauglystės ADHD simptomai gali pasikeisti, bet dažniausiai buvusios problemos išlieka. Paaugliams, kuriems neseniai buvo diagnozuotas ADHD, ypatingai svarbu dėmesio koncentracijos lavinimas ir kitų kognityvinių įgūdžių stiprinimas, kad būtų galima efektyviai tvarkytis su kasdieniais iššūkiais.

1. Dėmesio sutrikimai.

  - Paaugliai su ADHD dažnai turi sunkumų susikoncentruoti pamokų metu ar atlikti namų darbus. Greitai prarandamas susidomėjimas mokykloje, o tai dažnai atsispindi prastesniais akademiniais rezultatais. Paauglių smegenys gali nesugebėti efektyviai apdoroti didelio kiekio informacijos, todėl dėmesio įgūdžio lavinimas tampa itin aktualus jų kasdieniame gyvenime.

2. Laiko planavimo sunkumai.

  - Paaugliai su ADHD dažnai turi sunkumų tvarkantis su kasdienėmis pareigomis, pvz., namų darbų atlikimu, laiko ir darbų planavimu. Šios problemos dažnai kelia papildomą stresą ir nepasitenkinimą, todėl būtina kurti sistemas bei ugdyti reikiamus įgūdžius, kurie padėtų geriau organizuoti savo laiką ir darbus.

3. Impulsyvumas ir rizikingas elgesys.

  - Impulsyvumas paaugliams dažnai pasireiškia rizikingu elgesiu, pvz., greitu vairavimu, eksperimentavimu su alkoholiu ar kitomis medžiagomis, taip pat, impulsyviu sprendimų priėmimu, kuris gali turėti ilgalaikių pasekmių. Šiame amžiuje ypač svarbu mokyti paauglius valdyti savo impulsyvumą, kad jų smegenys galėtų tinkamai įvertinti riziką ir galimas sprendimų pasekmes.

Dėmesio koncentracijos lavinimo svarba

Nepriklausomai nuo amžiaus, dėmesio koncentracijos lavinimas yra būtinas vaikams ir paaugliams su ADHD. Tinkamas dėmesio įgūdžio lavinimas padeda vaikams geriau susikaupti, išmokti naujų dalykų ir siekti geresnių rezultatų tiek akademinėje, tiek socialinėje srityje. Lavinant šiuos įgūdžius, vaiko smegenys palaipsniui mokosi geriau susikoncentruoti į užduotis ir įveikti išsiblaškymą.

Kaip padėti vaikams su ADHD?

Jei pastebėjote ADHD simptomus savo vaikui ar paaugliui, svarbu kuo greičiau imtis veiksmų. Pirmasis žingsnis yra kreiptis į specialistą, kuris tiksliai nustatytų diagnozę ir pateiktų individualiai pritaikytas rekomendacijas.

1. Specializuota pagalba.

  - Dėmesio koncentracijos lavinimas gali apimti specialius metodus, programas ar terapijas, kurios padeda vaikams ir paaugliams su ADHD sustiprinti kognityvinius įgūdžius taip mažinant impulsyvų elgesį ir stiprinant gebėjimą priimti tinkamus sprendimus.

2. Struktūra.

  - Kai vaikai žino, kas jų laukia ir gali numatyti savo dienotvarkę, smegenys gali geriau prisitaikyti prie situacijos taip sumažinant stresą.

3. Bendradarbiavimas.

  - Bendradarbiavimas su mokytojais ir mokyklos personalu yra būtinas, kad vaikas gautų reikiamą pagalbą mokykloje. Mokykloje turi būti taikomos specialios strategijos, kurios padeda vaikams su ADHD geriau susitelkti ir įsisavinti mokomąją medžiagą.

Suprasti, kas yra ADHD, ir atpažinti jo simptomus vaikystėje ir paauglystėje yra esminis žingsnis siekiant suteikiant reikiamą pagalbą. Ankstyvas dėmesio įgūdžio stiprinimas ir tinkamų įgūdžių ugdymas gali padėti sumažinti ADHD poveikį ir suteikti vaikui galimybes sėkmingai augti, mokytis ir pasiekti savo tikslus. Tinkamai valdomi ADHD simptomai gali padėti vaikams sukurti tvirtą pagrindą ateičiai ir sėkmingai integruotis į visuomenę.

Pasiruošę konsultacijai?

Kognityvinių įgūdžių lavinimo treniruotės - tai geriausia investicija į vaiko ateitį.

Kiti įrašai

Naudinga informacija tėvams, norintiems sužinoti daugiau apie kognityvinių įgūdžių lavinimą
Click
Kraunama...