Atgal į mokyklą su Braingym
Ingrida Klassen
December 13, 2019

Kodėl taip svarbu skaityti savo vaikams balsu?

Jums svarbu, kad užaugęs vaikas jaustų meilę knygoms ir noriai kibtų į literatūrinius kūrinius? Jeigu taip, skaitykite savo vaikui balsu...

Anot mokslininkų, garsiai skaitydami tėvai gali padėti savo vaikui ugdyti emocinį intelektą, gerinti tarpusavio santykius ar netgi užtikrinti, kad net ir paaugęs mažylis toliau domėtųsi knygomis. Žemiau pateikiame pilną sąrašą būdų, kaip skaitymas balsu gali padėti jūsų vaikui.

Skaitymas balsu:

  • Padeda vaikams formuoti platų naudojamos kalbos žodyną;
  • Ugdo vaiko vaizduotę bei lavina teksto suvokimo ir analizavimo gebėjimus;
  • Stiprina vaiko ryšį su tėvais;
  • Teikia su skaitymu ir knygomis susijusias teigiamas emocijas – vadinasi, didėja tikimybė, kad paaugęs jūsų vaikas norės skaityti;
  • Ugdo empatiją bei padeda vaikams išmokti atskirti, suprasti bei išreikšti savo emocijas; dėl to vaikai, kuriems yra skaitoma balsu, rečiau susiduria su hiperaktyvumo, agresijos ar dėmesio sutelkimo problemomis;
  • Formuoja platų bendrą pasaulio suvokimą bei požiūrį į tam tikras problemas;
  • Perteikia gyvenimiškas pamokas, ugdo vaiko vertybes;
  • Padeda stiprų pagrindą sėkmingam pasirodymui mokykloje;

Visgi, jeigu skaitymas balsu nėra dalis jūsų su vaiku kasdieninės rutinos, bet norėtumėte pabandyti, siūlome atkreipti dėmesį į keletą žemiau pateiktų patarimų:

Pradėkite anksti ir skaitykite dažnai. Skaitymas kūdikiams ne tik padeda formuotis pirmajam vaiko kalbos žodynui, bet ir sustiprina ryšį su mama/tėčiu bei padeda ugdyti vaiko pasiruošimo miegui režimą.

Analizuokite paveikslėlius. Prieš pradėdami skaityti knygą, kartu su vaiku perverskite knygos puslapius, sustodami ties iliustracijomis. Atidžiai apžiūrėkite paveikslėliuose vaizduojamus veikėjus bei aplinką ir pabandykite kartu paspėlioti, kas galėtų nutikti. Jau skaitydami dar kartą grįžkite prie iliustracijų – paprašykite vaiko įsižiūrėti į personažų kūno kalbą bei pasiteiraukite mažylio, kaip, jo manymu, dabar jaučiasi istorijos veikėjai. Taip akcentuodami iliustracijas mokysite savo atžalą tinkamai atskirti rodomas emocijas bei ugdysite empatiją.

Pasirinkite tinkamą knygą. Rinkdamiesi knygelę pasistenkite surasti tokią, su kurios veikėjais, aplinka ar įvykiais vaikas galėtų susieti realius įvykius iš jį supančios aplinkos.

Nebijokite sustoti. Nors kartais ir norėtųsi paskubomis perbėgti keletą paskutiniųjų to vakaro puslapių, to daryti nereikėtų. Prieš verčiant naują puslapį sustokite – aptarkite siužetą, atsakykite į vaiko klausimus ar kartu pasidalykite mintimis bei įspūdžiais. Susiekite ir padėkite vaikui suprasti kaip ir kuo jį supantis pasaulis yra panašus į magišką knygos siužetą. Tokiu būdu labiausiai padėsite vaikui augti – ugdysite tiek bendrą pasaulio suvokimą, tiek vaiko emocinį spektrą, tiek ir analitinius sugebėjimus.

Pasiruošę konsultacijai?

Kognityvinių įgūdžių lavinimo treniruotės - tai geriausia investicija į vaiko ateitį.

Kiti įrašai

Naudinga informacija tėvams, norintiems sužinoti daugiau apie kognityvinių įgūdžių lavinimą
Click
Kraunama...