Back to school with Braingym.
Rūta
September 19, 2024

Kaip disleksija veikia mokymąsi ir akademinius pasiekimus?

Disleksija – tai specifinis mokymosi sutrikimas, kuris daro įtaką gebėjimui skaityti, rašyti ir apdoroti kalbinę informaciją.

Kaip disleksija veikia mokymąsi ir akademinius pasiekimus?

Kas yra disleksija?

Disleksija – tai specifinis mokymosi sutrikimas, kuris daro įtaką  gebėjimui skaityti, rašyti ir apdoroti kalbinę informaciją. Disleksijos sutrikimas dažniausiai pastebimas vaikams pradėjus lankyti mokyklą, kai jie pradeda mokytis skaityti ir rašyti. Disleksija neturi įtakos vaiko intelektui, tačiau ji apsunkina gebėjimą greitai ir tiksliai apdoroti tekstu pateikiamą informaciją, o tai dažniausiai sukelia iššūkių akademinėje veikloje.

Kaip disleksija veikia mokymąsi?

Disleksijos sutrikimas veikia mokymąsi įvairiais būdais, priklausomai nuo sutrikimo sunkumo ir individualių vaiko gebėjimų. Dažniausiai disleksija pasireiškia sunkumais šiose srityse:

1. Skaitymo sunkumai.

- Disleksija gali paveikti gebėjimą atpažinti žodžius ir suprasti skaitomą tekstą. Vaikai su disleksija dažnai skaito lėtai, sunkiai susieja raides su garsais arba painioja panašiai skambančius žodžius. Tai gali sukelti nusivylimą, nes mokymosi tempas lėtėja, o supratimas tampa ribotas.

2. Rašymo problemos.

 - Vaikai su disleksijos sutrikimu dažnai daro rašymo klaidų, net jeigu ir žino, kaip taisyklingai rašyti žodžius. Jie gali painioti raides, rašyti netinkamą žodžių tvarką ar praleisti raides.

3. Sunkumai su skaičiais.

 - Nors disleksija dažniausiai siejama su skaitymo ir rašymo sunkumais, dėl šio sunkumo kai kuriems vaikams gali kilti sunkumų su skaičių atpažinimu, sekos tvarka ir matematinių užduočių atlikimu.

Disleksijos poveikis akademiniams pasiekimams

Disleksija gali turėti didelį poveikį vaiko akademiniams pasiekimams, ypač jei sutrikimas nėra laiku pastebėtas. Vaikams su disleksija dažnai sunkiau sekasi šiose srityse:

1. Mokyklos pasiekimai.

 - Dėl disleksijos sutrikimo vaikai gali turėti prastesnius įvertinimus, ypač kalbos, literatūros, istorijos ir kitose mokomųjų dalykų srityse, kuriose reikia daug skaityti ir rašyti. Dažnai šie vaikai jaučiasi nusivylę ir mažiau pasitikintys savimi, o tai gali dar labiau paveikti jų akademinius pasiekimus.

2. Namų darbai.

 - Vaikams su disleksija dažnai reikia daugiau laiko atlikti namų darbus, ypač kai tai susiję su skaitymu ir rašymu. Dėl to gali vaikai pradeda jausti stresą ir įtampą namuose, ypač jei jaučia spaudimą pasiekti gerų rezultatų.

3. Egzaminai ir testai.

 - Testai ir egzaminai dažnai tampa didžiuliu iššūkiu vaikams su disleksija. Laiko spaudimas ir didelis informacijos kiekis apsunkina jų gebėjimą susikaupti ir teisingai atsakyti į klausimus. Dėl to jų rezultatai gali neatspindėti tikrųjų žinių ir gebėjimų.

Kaip padėti vaikams su disleksija?

Nors disleksija gali apsunkinti mokymosi procesą, yra daugybė būdų, kaip padėti vaikams įveikti šiuos iššūkius. Labai svarbūs šie aspektai:

1.  Ankstyva diagnozė.

 - Ankstyvas disleksijos nustatymas yra svarbiausias žingsnis siekiant sumažinti jos poveikį mokymuisi. Kuo anksčiau sutrikimas bus pastebėtas, tuo greičiau galima pradėti taikyti tinkamus mokymo metodus ir strategijas, kurios padės vaikui geriau suprasti ir apdoroti informaciją.

2. Specializuota pagalba ir mokymo metodai.

 - Vaikams su disleksija dažnai reikia individualios pagalbos ir specialių mokymo metodų, pritaikytų jų poreikiams. Tai gali apimti multisensorinius mokymo metodus, kurie naudoja regos, klausos ir lytėjimo pojūčius, siekiant padėti vaikui geriau suprasti ir įsiminti informaciją.

3. Technologijų naudojimas.

 - Vaikams su disleksija technologijos, dažnu atveju, gali būti itin naudingos. Pavyzdžiui, audio knygos, kalbos sintezatoriai ir specialios programos gali padėti vaikams skaityti ir rašyti, naudojant alternatyvius mokymosi būdus.

4. Pozityvus požiūris ir palaikymas.

-  Labai svarbu palaikyti vaiką emociškai, skatinti jo pastangas ir suteikti jam pasitikėjimo savo gebėjimais. Tėvai ir mokytojai turėtų būti kantrūs, supratingi ir nuolat motyvuoti vaiką, ypač kai susiduriama su sunkumais.

Disleksijos sutrikimas gali reikšmingai paveikti vaiko mokymąsi ir akademinius pasiekimus, tačiau tai nereiškia, kad vaikas negali sėkmingai mokytis ir pasiekti aukštų rezultatų. Tinkama pagalba, ankstyva diagnozė ir palaikymas vaikams su disleksija leidžia įveikti mokymosi sunkumus ir pasiekti savo tikslų. Svarbiausia yra suprasti, kas yra disleksija, ir kokie metodai efektyviausiai gali padėti vaikui mokytis. Kiekvienas vaikas yra unikalus, todėl būtina rasti individualius sprendimus, kurie padės jam geriausiai atskleisti ir išnaudoti savo potencialą.

Pasiruošę konsultacijai?

Kognityvinių įgūdžių lavinimo treniruotės - tai geriausia investicija į vaiko ateitį.

Kiti įrašai

Naudinga informacija tėvams, norintiems sužinoti daugiau apie kognityvinių įgūdžių lavinimą
Klik
To load...