Back to school with Braingym.
Rūta
September 19, 2024

ADHD suaugusiems: kuo simptomai skiriasi nuo vaikų?

Nors vaikų ir suaugusiųjų ADHD turi tam tikrų panašumų, jų simptomai ir poveikis kasdieniam gyvenimui, iš tikro, gali gerokai skirtis.

ADHD suaugusiems: kuo simptomai skiriasi nuo vaikų?

Aktyvumo ir dėmesio sutrikimas (ADHD) yra neurologinis sutrikimas, kuris dažniausiai yra siejamas su vaikyste. Visgi, ADHD nėra sutrikimas, iš kurio "išaugama". Nors vaikų ir suaugusiųjų ADHD turi tam tikrų panašumų, jų simptomai ir poveikis kasdieniam gyvenimui, iš tikro, gali gerokai skirtis.

Klasikiniai vaikų ADHD simptomai

Vaikų ADHD simptomai paprastai skirstomi į tris pagrindines kategorijas: dėmesio stoka, hiperaktyvumas ir impulsyvumas. Šie simptomai kiekvienam vaikui gali pasireikšti įvairiai.

1. Dėmesio stoka.

  - Sunkumai sutelkti dėmesį į detales, dažnos klaidos dėl aplaidumo.

  - Problemos susikaupti vykdant užduotis ar žaidžiant.

  - Dažnas vengimas užbaigti užduotis ar nesugebėjimas jų užbaigti.

  - Užmaršumas, daiktų pametimas.

2. Hiperaktyvumas.

  - Nuolatinis judėjimas.

  - Sunkumai išlikti ramiai sėdint, ypač klasėje ar kituose užsiėmimuose.

  - Dažnas kalbėjimas, net kai to nereikia.

3. Impulsyvumas.

  - Nepakankamas susimąstymas, dėmesio sutelkimas ir galimų padarinių numatymas prieš kokį nors veiksmą.

  - Sunkumai sulaukti savo eilės, pvz., žaidimuose ar diskusijose.

  - Dažnas kitų žmonių pertraukinėjimas.

Šie simptomai dažnai turi akivaizdų poveikį vaikų akademiniams rezultatams, socialiniams ryšiams ir elgesiui šeimoje.

ADHD suaugusiems

Aktyvumo ir dėmesio sutrikimas suaugusiems gali būti mažiau akivaizdus nei vaikams, tačiau kartais suaugusieji jaučia netgi didesnį neigiamą poveikį jų kasdieniame gyvenime. Suaugusieji dažniausiai susiduria su kitokio pobūdžio iššūkiais, susijusiais su jų socialiniu ir profesiniu gyvenimu, santykiais ir savikontrole.

1. Neatidumas ir laiko organizuotumo problemos.

  - Suaugusieji su ADHD dažnai turi sunkumų valdant savo laiką, planuojant ir tvarkant užduotis. Yra būdinga nuolat atidėlioti svarbias užduotis, užmiršti susitikimus ar neprisiminti svarbių detalių. Šie simptomai gali turėti neigiamą poveikį profesinei veiklai, nes suaugusieji dažnai turi vykdyti kompleksines užduotis, reikalaujančias ilgalaikės koncentracijos ir ypatingo dėmesio sutelkimo. Neatidumas, taip pat, gali paveikti jų gebėjimą valdyti finansus. Suaugusieji gali dažnai pamiršti sąskaitas, viršyti nustatytą biudžetą arba neturėti aiškaus plano, kaip valdyti finansus.

2. Emocinis hiperaktyvumas ir santykių problemos.

  - Nuotaikos svyravimai. Suaugusieji su ADHD gali patirti intensyvius nuotaikos svyravimus, kurie greitai pereina nuo vienos emocijos prie kitos. Šis emocinis nestabilumas gali apsunkinti santykius, ypač jei kitas asmuo nesupranta šio elgesio priežasčių.

  - Impulsyvumas santykiuose. Suaugusieji gali impulsyviai priimti sprendimus, kurių vėliau gailisi, arba gali per greitai reaguoti į kitų veiksmus ar žodžius, o tai gali kelti konfliktus.

3. Hiperaktyvumas.

  - Vidinis neramumas. Nors vaikų hiperaktyvumas dažnai pasireiškia fiziniu aktyvumu, suaugusieji dažnai patiria vidinį nerimą. Gali būti nuolat jaučiamas poreikis būti užimtu, būti nuolat kažką darančiu. Kartais tai gali pasireikšti ne tokiais akivaizdžiais būdais, pvz., nuolatiniu planavimu ar per dideliu įsitraukimu į veiklas.

  - Dažnas interesų, pomėgių pokyčiai. Suaugusieji, turintys ADHD, dažnai lengvai susidomi naujais hobiais ar projektais, tačiau, taip pat, greitai praranda susidomėjimą ir sunkiai užbaigia savo pradėtas veiklas. Tai dažnai sukelia nepasitenkinimą savimi ir jausmą, kad niekada nepasiekiami norimi tikslai.

Diagnostikos ir gydymo skirtumai

Vaikystėje ADHD dažnai diagnozuojamas remiantis elgesio stebėjimais ir mokyklos rezultatų vertinimais. Suaugusiesiems dėmesio stokos ir aktyvumo sutrikimas gali būti diagnozuojamas retrospektyviai, vertinant ankstesnius simptomus ir jų poveikį gyvenimui. Tačiau suaugusiųjų ADHD dažnu atveju tinkamai diagnozuoti yra sunkiau, nes simptomai gali būti sumaišyti su kitomis psichikos sveikatos problemomis (dažniausiai, depresija ar nerimu).

Gydymas suaugusiesiems taip pat gali skirtis. Vaikams dažnai skiriama elgesio terapija ir medikamentai, tačiau suaugusiems dažnai reikalinga papildoma psichologinė pagalba, pavyzdžiui, kognityvinės elgesio terapijos sesijos, padedančios suvaldyti simptomus ir efektyviau tvarkytis su kasdieniais iššūkiais.

Suaugusiųjų ADHD yra sudėtingas ir dažnai nepastebimas sutrikimas, kuris gali turėti didelę įtaką asmeniniam ir profesiniam gyvenimui. Nors simptomai gali pasireikšti subtiliau nei vaikystėje, jų poveikis gana gilus ir apima įvairias gyvenimo sritis. Svarbu, kad suaugusieji, kurie jaučia nuolatinius dėmesio stokos, neatidumo, impulsyvumo ar hiperaktyvumo simptomus, kreiptųsi į specialistus ir ieškotų pagalbos. Ankstyva diagnozė ir tinkamas gydymas gali reikšmingai pagerinti gyvenimo kokybę.

Pasiruošę konsultacijai?

Kognityvinių įgūdžių lavinimo treniruotės - tai geriausia investicija į vaiko ateitį.

Kiti įrašai

Naudinga informacija tėvams, norintiems sužinoti daugiau apie kognityvinių įgūdžių lavinimą
Klik
To load...