Back to school with Braingym.
Ingrida Klassen
December 13, 2019

Geriausios smegenų savybės

Remiantis moksliniais tyrimais, neurologai teigia, jog svarbiausi žmogaus smegenų ypatumai yra sudėtingumas, kintamumas...

Smegenys yra sudėtingos

Ryšių tarp mūsų smegenų ląstelių sudėtingumas tikrai įspūdingas. Ko gero smegenys yra sudėtingiausia struktūra visoje visatoje, nekalbant apie žmogaus kūną. Mūsų smegenys gimsta turėdamos 100 milijardų neuronų. Vienas neuronas sukuria 1000–100 000 sinapsių (jungčių tarp dviejų neuronų), todėl vien tik smegenų žievėje yra 125 trilijonai sinapsų. Tai bent 1000 kartų daugiau nei yra žvaigždžių mūsų galaktikoje! Ir kiekviena iš šių sinapsių yra tarsi mažas kompiuteris, pasirengęs saugoti ir apdoroti informaciją.

Tai, kaip ši informacija yra apdorojama, paverčia smegenis dar sudėtingesnėmis. Ypač įspūdingas apdorojimo būdas vadinamas „modelio atpažinimu“. Smegenys pasižymi neįtikėtinu sugebėjimu atpažinti jutimais suvokiamą informaciją su atmintyje saugoma informacija, kuri padeda mums suprasti nepažįstamus dalykus. Pavyzdžiui, jei matote raidę A parašytą įmantriu nauju šriftu, kurio niekada anksčiau nebuvote matę, vis tiek galėsite atpažinti šią raidę kaip A, nes ji atitinka informaciją, kurią laikote smegenyse apie šią raidę.

Smegenys nuolat kinta

Smegenims būdinga kaita. Net šiuo metu, jums skaitant šį straipsnį, jūsų smegenyse vyksta pokyčiai.  Jeigu susižavėjote knygos turiniu, jei ji jus sujaudino ar įkvėpė, tuomet jūsų smegenyse vykstantys pokyčiai bus dar didesni.

Vos prieš kelis dešimtmečius mokslininkai manė, kad, pasiekus tam tikrą amžių, žmogaus smegenys nustoja keistis. Tačiau net ir visuotinai pripažinus galvos smegenų potencialą keistis, buvo manoma, kad smegenų ląstelės po gimimo yra nuolat prarandamos, o naujos smegenų ląstelės nesivysto. Tačiau dabar pastebėta, kad sinapsių ir nervų grandinės keičiasi visą gyvenimą ir kad naujos smegenų ląstelės vystosi nepriklausomai nuo amžiaus. Neurologai šią smegenų savybę vadina „plastiškumu“.

Toks smegenims būdingas kintamumas iš tikrųjų suteikia mums visiems didelę viltį. Pavyzdžiui, laikui bėgant galime pamiršti skausmingus praeities prisiminimus arba išgydyti juos ir visada galime patirti naujų patirčių ir priimti naują informaciją. Dėl šios smegenų savybės, mes galime pakeisti savo įpročius ir mąstymą.

Nors nauji smegenų ląstelių tinklai sukuriami itin lengvai – naujos sinapsės formavimas trunka ne ilgiau kaip minutę ar dvi, sinapsių išlaikymas yra kitas klausimas. Ryšių ir sinapsių skaičius žmogaus smegenyse faktiškai pasiekia savo zenitą, kai vaikui yra maždaug treji metai. Tada, per neįtikėtiną šalinimo procesą, per kurį nenaudojami ryšiai yra panaikinami, sukuriamas stabilus tinklas. Tokiu būdu gamta suteikia didžiausią potencialą smegenims ir suteikia galimybę priimti ir reaguoti į aplinkos stimulus. Po tam tikro laiko pašalinamos ir nepanaudotos grandinės, tai užtikrina, kad dažnai naudojamos grandinės gautų daug būtinos mitybos ir energijos.

Smegenų potencialas yra begalinis

Vyrauja populiari, tačiau klaidinga nuomonė, jog įprasti žmonės naudoja tik penkis procentus savo smegenų gebėjimų, o genijus naudoja du kartus daugiau. Neaišku, iš kur kilo ši idėja, tačiau daugelis žmonių vis dar mano, kad tai yra faktas. Tiesa, mes naudojame tik nedidelį galvos smegenų potencialą, bet mokslininkai vis dar nežino tikro žmogaus smegenų pajėgumo.

Įvertinus galimų jungčių skaičių smegenyse, pastebėta, kad smegenų potencialas yra begalinis. Smegenų daugiapakopė struktūra leidžia naudoti tą pačią sinapsę įvairiais būdais. Smegenų tinklas nėra fiksuotas, tačiau gali nuolat keistis priklausomai nuo patirties, todėl nėra apibrėžtų žmogaus galvos smegenų ribų.

Smegenys – ko gero vienas iš sudėtingiausių visatos kūrinių, nenustoja stebinti mokslininkų, kurie nuolat jas nuolat tiria, tačiau vis dar pilnai nežino tikro smegenų pajėgumo. Pastebimos pagrindinės smegenų savybės – sudėtingumas, kintamumas (plastiškumas) ir begalinis potencialas, kuris žavi ir intriguoja.

Pasiruošę konsultacijai?

Kognityvinių įgūdžių lavinimo treniruotės - tai geriausia investicija į vaiko ateitį.

Kiti įrašai

Naudinga informacija tėvams, norintiems sužinoti daugiau apie kognityvinių įgūdžių lavinimą
Klik
To load...