Back to school with Braingym.
Ingrida Klassen
August 14, 2020

Gyvename ilgiau: kokie iššūkiai laukia mūsų protų?

Mokslininkų teigimu, kiekvienais metais žmogaus numatoma gyvenimo trukmė metais pailgėja maždaug 3 mėnesiais – tai reiškia, kad šio...

Gyvename ilgiau: kokie iššūkiai laukia mūsų protų?

Mokslininkų teigimu, kiekvienais metais žmogaus numatoma gyvenimo trukmė metais pailgėja maždaug 3 mėnesiais – tai reiškia, kad šio amžiaus viduryje statistinio amerikiečio, kuris dabar vidutiniškai gyvena iki 77 metų, gyvenimo trukmė bus apie 88 metus, o artėjant link 2100-ųjų, vidutinė gyvenimo trukmė jau turėtų pasiekti 100 metų.

O ar mes pasiruošę gyventi ilgiau? Teoriškai – taip, tačiau labai svarbu jau šiandien pradėti rūpintis savo – dabar jau ilgesnio – gyvenimo kokybe, o konkrečiai kalbant – neleisti silpti savo smegenų veiklai.

Revoliucinis tyrimas

Prieš kelis metus Suomijoje buvo atliktas pirmasis pasaulyje geriatrinės intervencijos kognityvinių sutrikimų ir negalios prevencijai (FINGER) tyrimas, kuris parodė, kad įmanoma užkirsti kelią kognityvinių įgūdžių silpnėjimui tarp vyresnio amžiaus grupės asmenų. Šiame tyrime dalyvavo 1260 vyrų ir moterų, nuo 60 iki 77 metų amžiaus imtinai.

Tyrimo savanoriai buvo atsitiktinai suskirstyti į dvi grupes. Vienai tyrimo grupei buvo skirtos asmeninės mitybos konsultacijos, fizinės terapijos mankštos ir kognityvinių įgūdžių mokymai, taip pat, šios grupės tiriamieji dažnai bendravo tarpusavyje, kartu ruošdavo maistą, bent kartą per savaitę susitikdavo mokymuose ar mankštoje. Kitos grupės tiriamiesiems buvo suteiktos tik bendros žinios apie sveiką gyvenimo būdą ir kartą per ketvirtį tai buvo primenama elektroniniu naujienlaiškiu.

Ir pirmos, ir antros grupės savanoriams viso tyrimo metu buvo atliekami fiziologiniai ir intelektiniai testai. Tyrimo pabaigoje nustatyta, kad abiejų grupių tiriamųjų testų rezultatai pagerėjo, tačiau pirmosios grupės balas buvo 25 proc. didesnis nei antrosios. Be to, atliekant intelektines užduotis, pirmosios grupės tiriamųjų reakcijos laikas buvo 150 proc. geresnis, o organizavimo ir loginio ryšio nustatymo rodikliai buvo 83 proc. geresni nei antrosios grupės tiriamųjų.

„Aštraus“ proto panacėja

Nors šiuo metu nėra gydymo, galinčio užkirsti kelią demencijai ar ją išgydyti, FINGER tyrimas leidžia daryti išvadas, kad galima išskirti esminius veiksnius, kurie padeda apsisaugoti nuo kognityvinių įgūdžių silpnėjimo vyresniame amžiuje. Štai jie:

Sportas. Fizinis aktyvumas turi labai daug privalumų – kasdienė mankšta gali padėti išvengti širdies ligų, antrojo tipo diabeto, sumažinti padidėjusio kraujo spaudimo, nemigos, nerimo ar depresijos simptomus. Be to, FINGER tyrimas įrodė, kad sportas taip pat vaidina svarbų vaidmenį kovojant su kognityvinių įgūdžių silpimu – nustatyta, kad nuolatinis fizinis krūvis gali padėti net ir tiems žmonėms, kurie jau prieš tai turėjo atminties problemų.

Miegas. Kokybiškas miegas yra būtinas stiprinant kognityvinius įgūdžius – kai mes miegame, ilsisi ne tik mūsų raumenys, bet ir nervų sistema, t.y. mūsų smegenys. Įrodyta, jog mokymosi proceso metu atmintis formuojasi ir žinios „nusėda“ būtent miego metu. FINGER tyrimas parodė, kad tiriamieji, kurie miegojo mažiau nei rekomenduojamas 7-8 valandas per parą, atlikdami intelektines užduotis pasirodė prasčiau nei tie, kurie miegojo pakankamai.

Iššūkiai smegenims. Kitame tyrime, kuriame dalyvavo vyresni nei 65 metų savanoriai, tiriamiesiems buvo leista savo nuožiūra pasirinkti vieną ar kelis „proto mankštos“ būdus – jie galėjo skaityti knygas, spręsti žodinius ar skaičių galvosūkius (pvz. sudoku), žaisti kortų arba stalo žaidimus, dalyvauti diskusijų klube arba kiekvieną savaitę groti muzikos instrumentu. Po 5 metų, tų senjorų, kurie aktyviausiai (t.y. bent 2 kartus per savaitę) darė „namų darbus“, kognityviniai įgūdžiai buvo nenusilpę arba nusilpę mažiausiai. Šios išvados dar kartą patvirtino koreliaciją tarp protą stimuliuojančių užsiėmimų ir mažesnės rizikos susirgti Alzheimeriu.

Draugai. FINGER tyrėjai teigia, kad vyresniame amžiuje asmens socialinis ratas yra ne mažiau svarbus nei fizinis aktyvumas ar subalansuota dieta. Stiprūs socialiniai ryšiai – tarp draugų, artimųjų, giminaičių – padeda išlaikyti kognityvinių įgūdžių lygį ir kokybišką atmintį. Ir atvirkščiai – tų, kurie serga depresija ir sunkiai prisileidžia kitus žmones, kognityviniai įgūdžiai silpsta greičiau nei tų, kurie palaiko artimesnius ryšius su kitais žmonėmis.

Pamoka, kurią reikia išmokti

Taigi, ilgesnio ir kokybiškesnio gyvenimo paslaptis slypi derinant fizinį aktyvumą, kokybišką miegą ir protinę veiklą . Tačiau FINGER tyrimas atskleidė dar ir tai, kad vertinant tiriamųjų kognityvinius gebėjimus, daug geresnius testų rezultatus parodė tie, kuriems iš tiesų patiko, tai ką jie darė – jie atrado sau mėgiamą sportą ar iškėlė sau iššūkį imdamiesi naujos veiklos, pvz. smegenų mankštos užsiėmimų. Mes gyvensime ilgiau nei gyveno mūsų proseneliai, seneliai ir mūsų tėvai – ir todėl jau dabar turime pasirūpinti savo ilgesnio gyvenimo kokybe, kurią labiausiai įtakoja mūsų smegenų veikla ir kognityviniai įgūdžiai.

Pasiruošę konsultacijai?

Kognityvinių įgūdžių lavinimo treniruotės - tai geriausia investicija į vaiko ateitį.

Kiti įrašai

Naudinga informacija tėvams, norintiems sužinoti daugiau apie kognityvinių įgūdžių lavinimą
Klik
To load...