Back to school with Braingym.
Rūta
September 19, 2024

Kaip padėti itin jautriems vaikams pasiruošti pokyčiams ir pereinamiesiems laikotarpiams?

Pokyčiai ir tam tikri pereinamieji laikotarpiai gali tapti iššūkiais daugumai vaikų.

Kaip padėti itin jautriems vaikams pasiruošti pokyčiams?

Jautrūs vaikai dažnai jaučiasi išsigandę ir nepasiruošę iššūkiams, o pokyčiai gali kelti didelį stresą ir nerimą. Jei jūsų vaikas yra intravertas ir jautriai reaguoja į aplinką ir jos dirgiklius, yra svarbu žinoti, kaip jį tinkamai palaikyti ir paruošti ateinantiems pokyčiams.

Išankstinis paruošimas

Pokyčiai gali sukelti stiprių emocijų, ypač jautriems vaikams, kurie intensyviai išgyvena savo jausmus. Išankstinis pasiruošimas suteikia vaikui laiko emociškai prisitaikyti prie idėjos, kad jų gyvenime įvyks tam tikri pokyčiai Tai leidžia jiems ramiau priimti situaciją ir sumažina galimybę patirti emocinę perkrovą. Be to, kai vaikas iš anksto žino apie pokyčius, jis turi galimybę užduoti klausimus ir išsiaiškinti, kas jam kelia nerimą. Tai suteikia galimybę aptarti visus rūpimus dalykus su tėvais ar globėjais, taip padedant suprasti, kaip elgtis naujoje situacijoje.

Pokyčiai palaipsniui

Pokyčiai, kurie įvyksta palaipsniui, leidžia vaikui pamažu priprasti prie naujos situacijos. Staigūs pokyčiai gali sukelti didelį stresą, ypač jautriems vaikams, kurie sunkiau susidoroja su emociniais sukrėtimais. Laipsniškas prisitaikymas suteikia daugiau laiko apdoroti informaciją ir prisitaikyti emociškai. Prisitaikymas palaipsniui prie pokyčių suteikia galimybę kaupti sėkmingą patirtį, o tai didina vaiko pasitikėjimą savimi. Jei vaikas pirmiausia mažais žingsniais susiduria su nauja veikla ar aplinka, sėkmės jausmas padeda ugdyti vidinį pasitikėjimą, kad jis gali susidoroti su didesniais pokyčiais.

Emocinis palaikymas

Intravertams ir jautriems vaikams gali būti sunku išreikšti savo jausmus, todėl svarbu, kad jie jaustųsi palaikomi. Išklausykite jų nuogąstavimų ir suteikite emocinę paramą. Būkite kantrūs ir suteikite vaikui erdvės ir laiko, kad jis galėtų išreikšti savo jausmus. Kai jautrus vaikas jaučia, kad jį palaiko artimieji, tai stiprina jo savivertę ir pasitikėjimą savimi. Jis jaučiasi vertinamas ir suprastas, o tai skatina didesnį pasitikėjimą savo gebėjimu prisitaikyti prie naujų aplinkybių. Pasitikėjimas savimi mažina baimę ir padeda geriau susidoroti su pokyčiais.

Susipažinimas su pokyčiais

Jautrūs vaikai dažnai patiria nerimą dėl naujų ir nepažįstamų situacijų. Išbandę naujas veiklas iš anksto, jie gauna galimybę susipažinti su nauja aplinka ar rutina, o tai sumažina baimę ir padeda jaustis saugiau. Be to, naujų veiklų patyrimas leidžia vaikui palaipsniui priprasti prie naujų sąlygų. Tai mažina staigaus prisitaikymo poreikį ir suteikia laiko emociškai ir psichologiškai pasiruošti, todėl pokyčiai tampa ne tokie baugūs.

Raminanti aplinka

Jautrūs vaikai dažnai reaguoja į aplinkos dirgiklius - triukšmą, šviesą ar betvarkę aplink. Atskira raminanti aplinka, kurioje sumažinama triukšmo ir vizualinių dirgiklių, padeda vaikui atsipalaiduoti ir sumažina per didelį stimuliavimą, kuris gali sukelti stresą ir nerimą. Atskirai sukurta raminanti aplinka suteikia vaikui jausmą, kad jis turi savo vietą, kur gali pasitraukti nuo streso ir susikaupti. Tai ypač svarbu išgyvenant pokyčius, kai vaikas jaučiasi neapsaugotas ar pasimetęs. .

Pratimai, padedantys įveikti stresą ir nerimą

Jautrūs vaikai dažnai patiria intensyvias emocijas, todėl išmokti atpažinti ir reguliuoti šias emocijas yra labai svarbu. Praktikuodami kvėpavimo pratimus, meditaciją ar kitus nusiraminimo metodus, jie gali išlaikyti emocinį stabilumą, net kai aplinkybės kelia stresą.. Įvaldydami streso mažinimo metodus, vaikai ugdo atsparumą, kuris ilgainiui padeda išlikti stipriems ne tik vaikystėje, bet ir suaugus. Tai leidžia lengviau įveikti ne tik kasdienes įtampas, bet ir didesnius gyvenimo iššūkius.

Dėmesys kūno kalbai

Vaikai, kurie yra intravertai, dažnai nenori atvirai dalintis apie savo jausmus. Todėl būtina atkreipti dėmesį į vaiko kūno kalbą ir emocijas, kurios gali rodyti, kad jis patiria stresą ar baimę. Jautrūs vaikai gali slėpti savo jausmus, nes jie gali nesuprasti, kaip juos tinkamai išreikšti arba bijoti būti nesuprasti. Susikūprinimas, sunertos rankos ar nervingi judesiai gali rodyti, kad vaikas patiria emocinę įtampą. Atkreipus dėmesį į vaiko kūno kalbą, galima geriau suprasti, kaip jis jaučiasi dėl tam tikrų pokyčių. Pavyzdžiui, jei vaikas atrodo užsidaręs, nors paklaustas teigia, kad viskas gerai, tai gali reikšti, kad jis nenori atvirai kalbėti, bet viduje jaučia nerimą.

Skatinkite bendravimą

Skatinkite ir palaikykite vaiko socialinius ryšius, kad jis jaustųsi turintis artimą ryšį su draugais ir šeimos nariais net ir vykstant pokyčiams. Bendravimas su draugais, šeima ar mokytojais suteikia vaikui galimybę išreikšti savo jausmus, nerimą ar baimes. Pokyčiai (pvz, persikraustymas, nauja mokykla ar tėvų skyrybos) gali kelti daug streso, o bendraudamas su kitais vaikas gali suprasti ar pajausti, kad ir kiti išgyvena tokius pat pokyčius gyvenime.

Dideli gyvenimo pokyčiai dažnai tampa iššūkiu jautriems vaikams bei vaikams intravertams. Tačiau tinkamas artimųjų palaikymas gali išmokyti vaikus ir geriau prisitaikyti, ir augti šiais gyvenimo laikotarpiais. Išankstinis pasiruošimas, pokyčiai palaipsniui, emocinis palaikymas, raminanti aplinka ir supažindinimas su streso įveikimo priemonėmis gali padėti vaikams ramiau sutikti pokyčius ir išgyventi pereinamuosius laikotarpius. Taip pat, yra būtina stebėti vaiko emocijas bei reakcijas ir prisitaikyti  prie individualių poreikių.

Pasiruošę konsultacijai?

Kognityvinių įgūdžių lavinimo treniruotės - tai geriausia investicija į vaiko ateitį.

Kiti įrašai

Naudinga informacija tėvams, norintiems sužinoti daugiau apie kognityvinių įgūdžių lavinimą
Klik
To load...