Back to school with Braingym.
Rūta
September 19, 2024

Kodėl vaikams su disleksija svarbu lavinti kognityvinius įgūdžius?

Disleksija yra mokymosi sutrikimas, kuris apsunkina skaitymo ir rašymo procesą.

Kodėl vaikams su disleksija svarbu lavinti kognityvinius įgūdžius?

Disleksija yra mokymosi sutrikimas, kuris apsunkina skaitymo ir rašymo procesą. Vaikai, turintys disleksiją, dažnai susiduria su sunkumais atpažįstant kalbos garsus, todėl jiems yra sudėtinga išlaikyti ir greitai apdoroti žodinę informaciją. Šie gebėjimai yra labai svarbūs ne tik skaitant ar rašant, bet ir sutelkiant dėmesį bei organizuojant ir atliekant įvairias užduotis. Šių įgūdžių lavinimas yra itin svarbus, jog vaikai su disleksija galėtų įveikti kasdienius iššūkius ir pasiekti norimų rezultatų tiek mokykloje, tiek gyvenime.

Kognityvinių įgūdžių svarba

Vaikai ir suaugę įvairiausias užduotis sprendžia naudodami skirtingus mokymosi įgūdžius. Šie įrankiai yra vadinami kognityviniais gebėjimais ir jie nulemia kaip kokybiškai, greitai ir lengvai žmonės mokosi ir perteikia žinias. Girdimosios informacijos apdorojimo ir kiti įgūdžiai yra tiesiogiai susiję su gebėjimu skaityti, todėl vaikams su disleksija yra būtinas kognityvinių įgūdžių lavinimas. Turint sustiprintus įgūdžius, vaikui kyla mažiau sunkumų mokykloje ir kitose srityse, atsiranda didesnis pasitikėjimas savimi.

Dėmesys

Dėmesio įgūdis yra vienas svarbiausių mokymosi procese. Disleksija dažnai apsunkina gebėjimą apdoroti rašytinę informaciją, todėl vaikui reikia daugiau dėmesio ir koncentracijos, kad perskaitytų ir suprastų tekstą. Stiprinant dėmesio įgūdį, gali būti lengviau sekti raides, žodžius ir sakinius bei taip sumažinti klaidų skaičių. Taip pat, dėmesio įgūdis padeda vaikams kontroliuoti savo emocijas, išlaikyti motyvaciją bei susitelkimą, ypač kai jie susiduria su sudėtingomis užduotimis. Tai padeda užtikrinti, kad jie nenuleistų rankų ir nepasiduotų.

Atminties lavinimas

Vaikams su disleksija turėti stiprų darbinės atminties įgūdį yra labai svarbu, kadangi šis gebėjimas naudojamas skaitant ir rašant. Darbinė atmintis leidžia vaikams jungti skaitomas raides ir žodžius į sakinius. Vaikai turi išlaikyti skaitomus žodžius mintyse, kad suprastų sakinio prasmę. Turint silpną darbinę atmintį vaikai pamiršta, ką perskaitė ankstesniame sakinyje, o tai trukdo suprasti tekstą bei įsisavinti informaciją ilgesniam naudojimui.

Girdimosios informacijos apdorojimas

Girdimosios informacijos apdorojimas yra vienas svarbiausių kognityvinių įgūdžių vaikams su disleksija, nes šis sutrikimas paveikia gebėjimą tinkamai apdoroti, suprasti ir interpretuoti garsinę informaciją. Stiprinant girdimosios informacijos apdorojimo įgūdį, galima padėti vaikams su disleksija geriau skaityti, rašyti ir suprasti kalbą.

Darbinės atminties lavinimas

Vaikai su disleksija gali turėti silpnesnę darbinę atmintį, todėl jiems sunku įsiminti informaciją ir ją efektyviai naudoti. Kognityvinių įgūdžių treniruotės padeda lavinti darbinę atmintį atliekant įvairius pratimus, kuriuose reikia įsiminti trumpalaikę informaciją ir ją panaudoti, pavyzdžiui, atlikti sudėtingesnius matematinius veiksmus arba įsiminti skaitomus žodžius.

Informacijos apdorojimo greitis

Treniruotės gali padėti vaikams su disleksija pagerinti informacijos apdorojimo greitį. Greitesnis informacijos apdorojimas leidžia vaikams lengviau ir greičiau suprasti rašytinę medžiagą, įsisavinti naują informaciją ir atlikti užduotis efektyviau. Tai apima pratimus, kurie lavina reakcijos laiką, vaizdinnės ir girdimosios informacijos apdorojimą.

Ilgalaikiai rezultatai

Kognityvinių įgūdžių lavinimas ne tik padeda vaikams su disleksija įveikti kasdienius mokymosi sunkumus, bet ir suteikia jiems įrankius sėkmingai veikti įvairiose gyvenimo srityse. Šie įgūdžiai yra pagrindas sėkmingam problemų sprendimui, gebėjimui prisitaikyti prie naujų situacijų irefektyviam mokymuisi visą gyvenimą. Be to, stiprinant kognityvinius įgūdžius, vaikai įgyja daugiau pasitikėjimo savimi, nes jie lengviau atlieka užduotis, kurios anksčiau atrodė neįveikiamos. Šis pasitikėjimas savimi yra būtinas jų sėkmei ne tik mokykloje, bet ir už jos ribų.

Vaikams su disleksija svarbu lavinti kognityvinius įgūdžius, nes tai padeda jiems efektyviau mokytis ir įveikti kasdienius iššūkius. Dėmesio, koncentracijos ir atminties lavinimas suteikia vaikams galimybę geriau valdyti mokymosi procesą ir pasiekti norimų rezultatų. Todėl tėvams, pedagogams ir specialistams svarbu sutelkti dėmesį į šių įgūdžių ugdymą, norint padėti vaikams su disleksija atskleisti visą jų potencialą.

Pasiruošę konsultacijai?

Kognityvinių įgūdžių lavinimo treniruotės - tai geriausia investicija į vaiko ateitį.

Kiti įrašai

Naudinga informacija tėvams, norintiems sužinoti daugiau apie kognityvinių įgūdžių lavinimą
Klik
To load...